danas je 14.7.2024

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Obrada osobnih podataka zaposlenika putem GPS uređaja

12.6.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

Svrha prikupljanja i korištenja osobnih podataka koje poslodavac smije zatražiti u svrhu zasnivanja radnog odnosa, tj. podatke koji su nužni za ispunjenje uvjeta iz natječaja kao što su ime i prezime, dokaz o stručnoj spremi koja se traži u natječajnom postupku za određeno radno mjesto, podaci o radnom stažu, podaci o nekažnjavanju odnosno drugi podaci koji ukazuju na kompetencije osobe koja se javlja na određeni natječaj, podaci su koji su u konkretnom slučaju obavezni.

 

No, ima li poslodavac pravo u službeno vozilo postaviti GPS uređaj i tako pratiti kretanje radnika na terenu?

Poslodavac ima pravo instalirati sustave za nadzor i kontrolu službenih automobila bez odobrenja zaposlenika jedino onda kada je to nužno zbog profesionalne prirode posla ili mjera opreza.

Kad se takvi sustavi koriste, poslodavac je dužan obavijestiti zaposlenika o njihovom postojanju i uvjetima korištenja. Također, postoji i potreba za reguliranjem uporabe takvih sistema u obliku internih pravila, a podaci mogu biti procesuirani samo u svrhu određenu tim pravilima.

 

Primjeri nužnosti postavljanja takvih sustava uključuje tvrtke koje prevoze robu i putnike, vrše poštanske usluge i slično. Postavljanje sličnih sustava omogućava poslodavcu da dobije