Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Obrada osobnih podataka u kontekstu pandemije COVID-19 - pregled spornih pitanja

9.8.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Zbog pandemije bolesti COVID-19 trenutačno se provode opsežna znanstvena istraživanja kako bi se rezultati što prije proizveli i pomogli u borbi protiv virusa SARS-CoV-2. Istodobno se javljaju pravna pitanja u vezi s upotrebom zdravstvenih podataka definiranih u članku 4. točki 15. Opće uredbe o zaštiti podataka za potrebe tih istraživanja. Pravilima o zaštiti podataka (kao što je Opća uredba o zaštiti podataka) ne otežava se provedba mjera za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19.

Opća uredba o zaštiti podataka opsežan je zakonodavni akt i sadržava niz odredbi kojima se dopušta obrada osobnih podataka u svrhu znanstvenog istraživanja povezanog s pandemijom bolesti COVID-19 u skladu s temeljnim pravima na privatnost i zaštitu osobnih podataka. Tom se uredbom predviđa i odstupanje od zabrane obrade određenih posebnih kategorija osobnih podataka, kao što su zdravstveni podaci, ako je ta obrada potrebna u svrhu znanstvenog istraživanja.

 

Europski odbor za zaštitu podataka donio je Izjavu o obradi osobnih podataka u okviru pandemije COVID-19.

 

Vlade te javne i privatne organizacije diljem Europe poduzimaju mjere za obuzdavanje i ublažavanje širenja bolesti COVID-19, što može uključivati obradu različitih vrsta osobnih podataka. Borba protiv zaraznih bolesti važan je cilj koji dijele sve nacije te bi ga stoga trebalo poduprijeti na najbolji mogući način. Suzbiti širenje bolesti i iskoristiti suvremene tehnike za borbu protiv pošasti, koje se šire u velikom dijelu svijeta, u interesu je čovječanstva.

 

Europski odbor za zaštitu podataka želi istaknuti da, čak i u ovim izvanrednim okolnostima, voditelj i izvršitelj obrade moraju osigurati zaštitu osobnih podataka ispitanika. Stoga treba uzeti u obzir niz aspekata kako bi se zajamčila zakonita obrada osobnih podataka. Također treba podsjetiti da svaka mjera poduzeta u tom kontekstu mora biti u skladu s općim pravnim načelima i ne smije biti nepovratna.

 

Izvanredna situacija pravni je uvjet koji može opravdati ograničenje sloboda pod uvjetom da

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: